Jag vet inte hur din sommar varit men för mig har det varit fullt ös från skymning till gryning i juli månad i Amaryllisparken, då jag inventerat fladdermöss!
Tidigare har Tillsammans för Amaryllisparken kunnat visa på att förekomsten av Dvärgpipistrell, Större brunfladdermus och Nordfladdermus funnits i parken, men detta år kan vi lägga till ytterligare 3 arter, som tänkte presentera sig lite här på hemsidan!
Samtliga arter av fladdermöss i Sverige är fridlysta och skyddas av Artskyddsförordningen, den Europeiska fladdermuskonventionen och Sveriges miljömål. Några av arterna är även rödlistade på ett eller annat sätt. En rödlistning skulle man kunna beskriva som ett varningsflagg för att något inte står rätt till med det man rödlistar i naturen, att antalet är på väg neråt eller att det är stor risk för att arter försvinner helt.
Att Amaryllisparken hyser fladdermöss är inte ett dugg konstigt med tanke på vilken mörkerkorridor den erbjuder för våra nattaktiva vänner – en exploatering av parken (oavsett om man sparar enstaka hålträd eller tänker på hur man belyser vid en eventuell exploatering) innebär slutet för vår fladdermusfauna på just den här platsen.
Dvärgpipistrell – Pipistrellus pygmaeus
Dvärgpipistrellen är en relativt vanlig art och faktiskt Sveriges minsta fladdermus! Man blir lite förvånad när man ser dem på nära håll över hur små de faktiskt är, de väger bara några gram och mäter 19-23 cm mellan vingspetsarna – det är mycket vingar och en superliten kropp! Dvärgpipistrellen är lätt att känna igen både på flygstilen och i fladdermusdetektorn då den ligger högst av Sveriges alla fladdermöss, på 55 khz!
Är man liten måste man höras ordentligt…!
Nordfladdermus – Eptesicus nilssonii
Nordfladdermusen är kanske Amaryllisparkens mest trogna myggjägare. Vart man än förflyttar sig inom den tänkta detaljplanen kan man höra Nordfladdermusen jaga, men vill man se den så är bästa platsen mitt på boulebanan eller ovanför Teddybjörnens förskola. Det är Sveriges vanligaste fladdermus men är rödlistad i kategorin Nära hotad. Det betyder att antalet av denna i särklass vanligaste fladdermussort är påväg ner!
Nordfladdermusen är ca 24-28 cm mellan vingspetsarna och väger ungefär 8-12 gram. Den här krabaten har röstresurser, det kan alla som hört den i en detektor intyga, och är riktigt enkel att artbestämma, då den inprincip alltid ligger runt 30 khz i detektorn.
Större brunfladdermus – Nyctalus noctula
Här snackar vi king size delux! Bredden mellan vingspetsarna är 32-45 cm och den väger 17-44 gram!
På en fladdermus meny för natten står oftast mygg som trerätters, men just den här fladdermusen glufsar även i sig skalbaggar!
Den flyger högt ovanför boulebanan när den dyker upp i parken, något som är vanligt för just den här arten, och har kanske det gulligaste fladdermuslätet på 20 khz och är lätt att känna igen i sitt läte.
På hösten sitter hannarna i hålträd och sjunger för att locka till sig honor, och enligt de som hört Större brunfladdermus sjunga ut är sången extremt avancerad!
Brunlångöra – Plecotus auritus
Denna bedårande fladdermus med de största öronen är ny på listan för i år i parken, men troligtvis har den funnits här tidigare år när vi inventerat också. Problemet är bara att Brunlångöra viskar när den jagar så den är extremt svår att få inspelningar på! Med sina stora öron kan den lyssna istället för att pejla sina byten om natten. På menyn står mygg och nattfjärilar. Brunlångöra är Nära hotad, en orsak till rödlistningen är att vi människor är duktiga på att belysa platser och att denna art verkligen är beroende av mörker för sin överlevnad. Det som händer när vi lägger fasadbelysning både på våra hushåll samt övriga byggnader är att de fladdermössen som bor i byggnaden inte vågar flyga ut eftersom de blir förvirrade av ljuset, och därför stannar kvar hemma, och svälter. Gör våra fladdermöss en tjänst: Släck fasadbelysningen!
Mustasch/taigafladdermus – Myotis mystacinus/brandtii
Nyhet i parken från årets inventering!
Mustasch/taigafladdermus är ett samlingsnamn för den här sortens fladdermus eftersom det är inprincip omöjligt att artbestämma specifikt vilken av de två sorterna det är via en detektor och inspelade fladdermusljud. Man behöver fånga fladdermusen för att artbestämma den fysiskt. Att fånga fladdermöss som privatperson är förbjudet, men med tillstånd får man göra detta i forsknings/artbestämningssyfte. Det är endast yrkesutövare som är i kontakt med fladdermöss som får fånga.
Den här fladdermusen mäter ungefär 19-22 cm mellan vingspetsarna och väger endast några gram. I Amaryllisparken har vi många observationer av den, vilket inte är så konstigt – den gillar den typen av skog.
Vattenfladdermus – Myotis daubentonii
Vad gör en vattenfladdermus i Amaryllisparken kan man fråga sig…? Faktum är att kolonin av vattenfladdermus, alltså deras boplats, inte behöver finnas nära vatten bara för att denna typ av fladdermus föredrar att jaga tätt ovan ytan vid sjöar, hav och vattendrag. Vattenfladdermusen är lätt att känna igen när man ser den flyga ovanför vattenytan, men den har sannerligen varit en utmaning att lista ut när man stöter på den i Amaryllisparken. Vattenfladdermusen ”fiskar” insekter ovanför vattenytan med sina väl utvecklade bakben och fötter likväl som de fångar insekter med munnen.
Visste du att….
- Dvärgpipistrellerna är supersociala varelser, vilket både hörs i detektorn men även syns då det är många individer som bor tillsammans i en koloni?
- Brunlångöra kan ryttla (stå stilla i luften) och plocka insekter från bladen?
- Större brunfladdermus migrerar på vintern till varmare breddgrader?
- Mustasch/taigafladdermusen är helt utlämnad till att det finns mörka skogar att leva i?
- Nordfladdermusen är världens nordligaste art och finns en bra bit över polcirkeln?
- Fladdermöss äter supermånga mygg i timmen? Närmare bestämt upp till 5000 mygg på en natt!
- Vi har 19 fladdermusarter i Sverige och hela 6 stycken finns i Amaryllisparken!!
Såhär kan du hjälpa fladdermössen i din trädgård…
- Släck fasadbelysningen, skapa mörka platser.
- Sätt upp holkar – Dvärgpipistreller bor gärna i holkar!
- Stäng in katten om natten, de kan fånga och skada/döda fladdermöss och är ett onödigt hot mot våra flygande kompisar!
- Undvik bekämpningsmedel som dödar insekter i din trädgård.
- Skapa rum för pollinatörer och andra insekter att leva i din trädgård – för att bevara en art måste vi se till att hela cirkeln sluts med de olika individerna som samspelar med varandra!
/Denise Persson, initiativtagare till Tillsammans för Amaryllisparken