Mer dokumentation om fladdermössen i Amaryllisparken

IMG_9188

Under sommaren har ytterligare dokumentation om parkens fladdermöss samlats in under inventeringsperioden i juli månad. Ett par nya arter har lagts till i listan, samt att vi kunnat kartlägga mer exakt hur parken nyttjas av respektive art. Bilden ovan föreställer en autobox som bland annat används för att dokumentera fladdermössen i Amaryllisparken.

Totalt har vi 8 arter inspelade och dokumenterade nu. Det är ganska imponerande, med tanke på att området är relativt litet och Sverige har totalt 19 arter. Ett av flera exempel på den data som nu samlats in bekräftar att flera arter bland annat använder parningsljud i parken och att parken inte bara nyttjas för födosök. I och med att fladdermössen spelflyger, dvs har parningsläten, innebär det också att de övervintrar i parken.

Till vår hjälp har vi använt både handburna enheter samt autoboxar. Med den handburna enheten blir vi mobila och kan förflytta oss för inspelningar på de fladdermöss vi möter på olika platser i parken, med autoboxen får vi en mer stationär övervakning av vad som flyger på respektive plats som den sätts ut på under natten. En handburen enhet krävs till exempel då vi dokumentera den något knepiga rödlistade arten Brunlångöra, Plecotus auritus, som födosöker väldigt metodiskt och ganska tyst en bit ovanför marken – den är extremt häftig att få se visuellt, och det har vi faktiskt haft turen att få göra i sommar! Ett minne för livet helt enkelt!

Initiativtagaren Denise Persson tillsammans med Brunlångöra under Fångstkursen 2023 för de personer som arbetar med fladdermöss professionellt under sommaren 2023. Denise Persson har under sommaren arbetat som forskningsassistent på fladdermöss för SLU och Centrum för biologisk mångfald.

Facebook
Twitter