Har du någon gång gått runt i de centrala delarna av Tyresö och tittat uppåt, mot trädkronorna?
Har du tänkt på deras struktur, utformning och hur träden är placerade i de offentliga miljöerna där vi människor vistas dagligen?
Hur många större skuggplatser kan du finna med hjälp av träd i de centrala delarna av Tyresö?
Om du vill fundera över dessa saker på din promenad genom de centrala delarna av kommunen kommer du nog snabbt inse att det inte finns många sådana platser som är tillgängligt vid gångstråken och i den offentliga gatumiljön – Lindalen hyser kanske det enda ordentliga stråket med sin park som hotas av exploatering i de centrala delarna!
Vi hör, inte bara i vår kommun Tyresö, ropen efter fler träd. Det heter från politikernas sida ”Ta ner ett träd till priset av att plantera två nya så är det helt okej att avverka”. Den tanken är bra sett ur perspektivet att vi vill ha fler träd fast ändå en otroligt dålig ursäkt. Problemet är att ett gammalt träd med stor krona är så mycket bättre än ett nyplanterat. Att vi som lever här och nu skulle kunna få skörda de klimatpositiva aspekterna fullt ut av dessa nyplanterade träd är tyvärr inte möjligt eftersom detta tar tid, därför behövs de gamla träden med större täckande krona, i kombination av nya, som kan hjälpa till att ta upp koldioxiden ur luften. Deras kapacitet att lagra kol i stadsnära miljöer motsvarar i runda slängar ett årligt utsläpp av koldioxid från 222 000 personbilar skriver Cecilia Lindblad i boken ”Biologisk mångfald, Naturnyttor och Ekosystemtjänster” från SLU.
222 000 personbilar/år!
Det finns massor av aspekter av att bevara stadsnära skogar och träd och det sistnämnda av dessa tre kanske mest givna punkterna tänkte vi utveckla lite:
- Estetiska värden
- Vid ökad nederbörd fungerar träden utmärkt för att ta hand om skyfall/regnvatten.
- Skuggning
I takt med att klimatförändringarna sker så ser vi runt om i världen, inom bland annat Europa, dramatiska scener utspela sig i form av värmeböljor som lamslår städerna. Beviset på att parker behövs har vi sett på nyheterna upprepade gånger – det är dit folket i det drabbade landet söker sig för att få skugga. Där asfalten inte kokar under fötterna och glas och betong reflekterar värmen mot dem.
Tyresö saknar i dagsläget en bra handlingsplan för parker. Det finns en strategi för park som sitter ihop med Tyresös översiktsplan, men med mycket fokusering på estetik i form av välordnade planteringar och gräsmattor. För att komma åt en multifunktionell modell på park bör vi titta på helt andra egenskaper än planteringar och öppna fält av gräsytor och blomster i lådor. Träd behöver stå i större grupperingar där kronorna omsluter varandra för att skapa större skuggplatser och skydd. Det i kombination med ängsmark med blomster och dagvattendamm menar vi är mer funktionella allmänna ytor som är klimatanpassade än planterade småbuskage som inte skänker skugga överhuvudtaget.
Går du längs med stigen i Amaryllisparken och tittar uppåt mot grenverket så upptäcker du snabbt att solljuset inte når ner till dig på så många platser i denna tätortsnära lilla skog, vilket också känns varma sommardagar. Sådana här platser är unika i det samhället vi lever i idag och otroligt värdefulla och otroligt viktiga att de får finnas kvar.
Det nya parkområdet som kommunen har planerat med detaljplan Amaryllis innebär en stor utgallring av träd, diversiteten på åldern på träden skulle reduceras kraftigt med den nya planen. Detta menar vi leder till förlust av skuggning. Förlust av biologisk mångfald och förlust av estetik och kolsänkor.
Att exploatera Amaryllisparken kommer att få förödande konsekvenser på så många plan, och det är sorgligt att det styret som snart inte längre får sitta kvar efter valet 2022 inte förstod bättre! Att inte se vilken guldgruva Lindalens sista grönområde är i ekosystemtjänster men också ur ett socialt perspektiv är för oss en gåta, då parken är just en multifunktionell klimatanpassad park som i stället borde få vara ett ledande exempel på hur kommunen bör stärka såväl gröna korridorer men också säkra kommuninvånarnas framtid.