Fladdermössen tas på allvar i domstol!

IMG_8752

År 2023 var artskyddet och fladdermössen på tapeten många gånger i Mark- och Miljööverdomstolen (MÖD). Det var några särskilt intressanta domar som blev prejudicerande, s.k vägledande i andra kommande domar med till exempel artskyddsfrågor, och Tillsammans för Amaryllisparken glädjs naturligtvis åt att se att artskyddsförordningen och habitatdirektivet tas på allvar.

Den senaste domen kom för bara några dagar sedan från MÖD, och liknar vårt fall – kommunen vill bygga 200 lägenheter i ett område med fladdermöss, och MÖD bedömde att kommunen inte utrett artskyddet ordentligt. Det var väldigt många som överklagade till Mark- och Miljödomstolen (MMD) med hänvisning till ökat trafik med medförande trafikbuller, att byggnaderna skulle bli för höga och förekomsten av fladdermöss, vilket känns igen från vårt egna överklagande. Tyvärr dömde MMD åt kommunens fördel i Halmstad, men sakägarna valde att överklaga till MÖD och där de vann mot kommunen!

Vinsten i Halmstad är ett av många kvitton på att artskyddet fungerar. MÖD konstaterar i sitt beslut att kommunen inkommit med sin fladdermusinventering som påvisade att 4 arter fanns i området men att en fördjupad analys av vad detaljplanen skulle få för konsekvenser för fladdermössen saknades. Därmed fanns det god grund för domstolen att avslå detaljplanen, pga ofullständiga utredningar.

Fallet i Halmstad påminner om vårt eget fall, det som skiljer åt är att vi har 8 arter som nyttjar Amaryllisparken där Mustasch/taigafladdermusen och Brunlångöra är arter som skulle försvinna helt om detaljplan Amaryllis gick igenom, pga sin känslighet för ljusföroreningar och fragmenteringar i landskapet, samt att kommunen inte alls har utrett förekomsten av fladdermöss ordentligt. (Fragmenteringar i landskapet innebär helt enkelt att skogen förstörs med t.ex väg, byggnader eller annat som blir till hinder för fladdermössen, och gör det svårt för dem att flyga över) Vi har tidigare skrivit om att konsulten från Sweco som anlitades aldrig arbetade enligt standard för hur en inventering ska göras med utrustning som krävs, utan befann sig i området under en kväll i juni månad med en handburen detektor. (En inventering av fladdermöss ska ske både med handburen detektor samt med autoboxar på strategiska platser under minst två nätter i juli månad då fladdermössen har kolonier.)

Vi väntar ännu på bedömningen av Mark- och miljödomstolen. Bland dokumenten till domstolen ligger vår fladdermusrapport som kommunen helt förbisåg i kommunfullmäktige.

Här nedan kan du läsa några av domarna som är vägledande från MÖD.

Facebook
Twitter